Ihmisellä on pakottava tarve pohtia ihastumistaan silloin kun hän on ihastunut. Jos olet ihastunut ollessasi varattu, tulee asiaan uusia sävyjä, sillä sinä olet syyllinen, petturi, toisen ajattelija. 
 
Avaan siis ihastumisen kauneutta ja kauheutta. Ensinnäkin haluaisit paljastaa polttavan ihanan tunteesi ihastumisen kohteelle, mutta et voi, koska edelleen olet varattu. Lisäksi asia vain vaikeuttaisi kaikkea, oli ihastumisen paljastumisen reaktio toisella osapuolella mikä tahansa. Jos hän on ihastunut sinuun, niin mitä sitten: ero, selittely ja laastaripelko? Jos hän ei ole ihastunut sinuun: syyllisyys, itsetunnon uudelleenrakennus, itseinho, ero. Parempi vain pysyä hiljaa, ehkei kukaan huomaa tätä valloittavaa tunnetta sisälläni ja meneehän se pian ohi?

Mutta kun se ei mene ohi, niin sitä alkaa miettimään, jos kuitenkin sanoisit asiasta. Välillä on varmuuden hetkiä: TÄMÄ ON SE OIKEA HETKI! Sekunnin murto-osassa pienikin asia pistää mielesi pohtimaan ja huomaat, että ehkä en olekaan ihastunut, ei, ei, EI! Huh, onneksi en sanonut mitään. 
Välillä taas tulee kausia, kun huomaat, että et todellakaan ole ihastunut tähän tyyppiin. Miksi edes olet ajatellut sellaista, yök! Ja seuraavan kerran kun näet hänet ja katseenne kohtaa, tiedät kaiken palanneen takaisin. Olet vain valehdellut itsellesi ja samalla kaikille ympärilläsi. Ihastuminenhan on itselleen ja muille valehtelua parhaimmillaan! Et voi kertoa kenellekään ihastumisesta, et edes parhaalle ystävällesi, koska sinulla on oltava tietty taso elämässäsi. Eihän tuollainen ihastuminen ole ollenkaan sallittua, jos olet lupautunut toiselle ihmiselle. Onhan se sallittua meidän suvaitsevassa yhteiskunnassamme, mutta minä en uskalla uhmata vanhoja tapoja. 

Kun tiedät toisen menneisyydestä asioita, huomaat jälleen, ettet halua tunnustaa olevasi ihastunut. Joku toinen nainen on yltänyt sellaiselle tasolle, jolle sinä et pysty koskaan pääsemään. Jälleen olet tunnontuskissa ja ihastumisen kynttilänliekki on palamassa loppuun. Kaikista pahimman asiasta tekee, että ihastuksen kohteesi on myös poikaystäväsi tärkeimpiä ystäviä, joten tiedät mahdollisuuksiesi olevan käytännössä nollassa. Varsinkin, kun tiedät, että tämä paras ystävä on lojaali - niin kuin kuuluukin - parasta ystäväänsä kohtaan. Silti olette jutelleet ihastumisen kohteen kanssa jo niin kauan, että hän ei ole enää pelkästään ystäväsi, vaan juttelunne on aivan eri tasolla kuin toisessa ulottuvuudessa tai eri ajassa, joihin muilla ei ole pääsyä. 

Sitten tulee taas niitä onnenhetkiä, jolloin ihastuksen kohde antaa sinulle vinkkejä omasta kiinnostuksestaan. Se voi olla vain tietty lausemuoto, äänensävy, katse, yksi sana. Otat viestin vastaan ja tulkitset sen omalla tavallasi. Tunnet iloa siitä, että ehkä tuo toinen ihminen välittää minusta tai ehkä jopa haaveilee minusta! Pääsi sisällä käyt läpi satoja kysymyksiä, joiden teemana on: voisiko hän olla ihastunut minuun? 

Koko prosessiahan helpottaisi, jos toinen osapuoli olisikin aloitteen tekevä! Vau! Täydellistä! Mutta kun näin ei usein tapahdu. Toinen voi pohtia samoja asioita kuin sinä, ottaa samoista vihjeistä vaareja, pelästyä ja perääntyä yhtä nopeista johtopäätöksistä kuin sinäkin. Tai sitten hän ei todellakaan ajattele sinua sillä tavalla. 
Ihastumisen kehä on pitkä ja kivinen, tuskainen ja silti niin ihanaa lämmön tunnetta tuova. Jos varattuna olet ihastunut ja et käy tällaista keskustelua itsesi kanssa, väitän, ettet tällöin ole oikeasti ihastunut. Käyt mielessäsi kaikki mahdolliset skenaariot kertomisen jälkeen. Skenaario 1: hän sanoo heti kiitos, mutta ei kiitos. Ovi läjäytetään naamallesi ja olet järkyttynyt. Ihastumisen tunne katoaa nopeasti ja jäljelle jää vain itsetunnon rippeet, jotka sinun tulee koota uudelleen eheäksi minäksi. Hänen puolestaan voitte olla ystäviä, mutta kuinka sinä voisit tämän häpeän jälkeen jatkaa entiseen tapaan? Tai sitten hän ei halua enää olla ystäväsi ja näin olet pilannut kaiken! Ei ystävää, ei ihastumista, vaan pitää valehdella kaikille kaiken olevan hyvin. Skenaario 2: Hän kertoo olevansa myös ihastunut sinuun, mutta mitään ei voisi koskaan tapahtua, koska sinä olet lupautunut hänen ystävälleen ja hän arvostaa tätä. Ensin ihana tunne siitä, että hänkin on msnusta kiinnostunut! Kunnes todellisuus iskee jälleen päin kasvoja: ei teistä voi koskaan tulla mitään. Skenaario 3: Hän haluaa karata kanssasi mahdollisimman kauas kaikesta ja vietätte siellä ihania hetkiä yhdessä! Elämänne loppuun saakka vai kuinka se elokuvissa menee? Olisit valmis kolmanteen koska vain. Toinen vaihtoehto on näistä vaihtoehdoista huonoin, koska tiedät olleesi niin lähellä, mutta sitten matto viedään jalkojesi alta. Ensimmäinen vaihtoehto on luultavasti se yleisin. Mitä muita vaihtoehtoja keksitte? Kertokaa! 
L
opuksi paljastan, että vuoden syvällisten pohdintojen ja skenaarioiden läpikäymisen jälkeen päätin kertoa ihastumisesta ihastukselleni...